KEREKASZTAL: A társadalmi vállalkozásokról mélyebben. Miért nem értünk egyet és mi lehet a közös metszet?

A társadalmi vállalkozások már több mint két évtizede megjelentek a köztudatban és egyre nagyobb figyelmet kapnak a kormányok, a gazdasági szereplők és nonprofit szektor szereplőitől. Ennek ellenére a szektorról még mindig keveset tudunk, illetve a témával foglalkozó szakemberek és a gyakorló vállalkozók és támogatók között sincs egyértelmű közmegegyezés. A szektor fejlődését akadályozza a definíciós bizonytalanság, amit erősít az is, hogy a különböző szektorokból érkező, eltérő gazdaság- és társadalomfilozófiai alapon állok is mást látnak bele. Mindez pedig azt eredményezi, hogy az ideális végcél meghatározása is eltérő. Ezért vannak olyanok, akik a társadalmi vállalkozókat társadalmi innovátoroknak, egy igazságosabb társadalom kiépítésének motorjának tartják, míg mások a vállalkozók egy alcsoportjaként határozzák meg őket. A társadalmi vállalkozásokat gyakran civil és nonprofit szerveztek szinonimájaként értelmezik, akik társadalmi fókuszú tevékenységet végeznek, míg mások inkább az emberarcú üzleti működés hírnökének tartják őket, akik bizonyítják, hogy a kapitalista rendszer megreformálható, a profit és a társadalmi ügyek szolgálata egymással kibékíthető célrendszer. Mindez a kakofónia és az egységes nyelvezet hiánya a valódi párbeszédet is akadályozza. Valamint a társadalmi vállalkozók és azokat támogatók számára komoly belső feszültséget okozhat, hiszen az eltérő elvárások a napi működést és a vállalkozások fejlődését is akadályozzák. A kerekasztal célja, hogy a hallgatók megismerjék az eltérő társadalom- és gazdaságfilozófiai nézőpontokat és ezek hatását a szektorra, és saját véleményük ezek ismeretében alakulhasson ki.

Moderátor: Pataki György, Environmental Social Science Research Group (ESSRG) és Jakab Áron, Fruit of Care Nonprofit Kft.

Dr. Szepesi Balázs, Mathias Corvinus Collegium
Hubai László Eötvös Loránd Tudományegyetem, Társadalom Tudományi Kar Fertetics Mandy, Alternate Tanácsadó Kft.

Related Posts

Martina Kolesárová, Pontis Alapítvány, társigazgató: Társadalmi innovációk Szlovákiában
Kiss Gyöngyvér: Jógyakorlat bemutatása. Nagyvállalati es civil együttműködések a társadalmi vállalkozások fejlesztéséért a Civil Impact Közhasznú Nonprofit Kft. irányításával
Bemutatkoznak a társadalmi vállalkozók és innovátorok